Probeersel.com
FREE NON-CONFORMIST ONLINE VISUAL LANGUAGE
home   artists & works   news      links   contact us   blog

- home -

MHVAEKDP: ACHTERGRONDINFORMATIE (NEDERLANDS)    (click for english text)

Het jaar is 1994, en ik ben wat aan het krabbelen in mijn schrift gedurende de les op school. Ik teken een snor, dan wat haar. Vervolgens een stropdas. En ik realiseer me dat ik een stripfiguur heb gecreëerd...
Gedurende de laatste maanden van 1994 begon ik Maak Het Verhaal Af En Kleur De Plaatjes te tekenen. Ik tekende zeven hele pagina's, ieder met vijf strookjes, voor het Nieuwjaar was. In 1995 kwamen daar nog een zooi strookjes bij, maar al snel wijdde ik me meer aan Opgedragen Aan Een Zieke Maatschappij, die ook te vinden is op PROBEERSEL.COM.
Het originele materiaal dat ik in die dagen getekend heb kun je grotendeels hier vinden. In 1997 besloot ik de hele strip opnieuw te maken.. op een heel andere manier. Ik ging digitaal. Het werd mijn eerste strip ooit die in een computer opgeslagen werd.

Voor de overgang naar de digitale versie gebruikte ik een programma dat mijn goede vriend Tom had gemaakt, en dat ik tot dan toe enkel gebruikte om animaties voor onze zelfgeprogrammeerde spellen te maken. Het heette TCPMP, wat zoveel betekent als Turbo C Plaatjes Maak Programma. Hé, ik heb het niet bedacht. :P
De goede oude tijd... toen was alles nog DOS, geen bluescreens, niks :) en een strip digitaal maken betekende pixel voor pixel. Hoewel TCPMP eigenlijk best geavanceerd was voor een zelfgemaakt plaatjes programma. Je kunt het zelf een beetje zien in de volgende screengrabs: 1 2. Ik zou het te downloaden hier neerzetten als ik dacht dat iemand het nog kon gebruiken.
Ik screengrabde de TCPMP plaatjes vervolgens met het goede oude WordPerfect 5.1 GRAB programma.. en ouderwets als het allemaal zal klinken, het werkte :)
Zo kwam er een WP51 file met alle vernieuwde strookjes, waarvan een flink deel alsnog gepubliceerd werden in mijn BlindSight tijd...
Tegen de tijd dat ik mijn eerste (bah, GeoCities..) homepage maakte, zette ik die WP-file geZIPt onder mijn downloads, en die is sindsdien te downloaden geweest van mijn site, ook toen ik overstapte naar XOOM. Ik heb echter wel de file geupdate, door het in WP6.0 formaat op te slaan.
Recent (ik schrijf dit in Oktober 2000) besloot ik alle plaatjes uit de WP-file te rippen en de strip zijn eigen kleine site te geven, en je kijkt nu naar het resultaat :).. Een online vriend hielp me een font-maak programma te vinden, waarmee ik het zelfontwikkelde 'font' dat de plaatjes gebruikten in een echt font kon omzetten, wat de vertaling van de strips in het Engels een heel stuk makkelijker maakte. Misschien zet ik het hier nog wel eens ooit te downloaden neer, als ik de karakterset wat completer gemaakt heb.
Een goede vriendin kwam trouwens ook met het idee om er een soort add-your-own concept aan toe te voegen... het klinkt heel intrigerend, maar technologisch is dat nog een beetje mijn pet te boven. Maar, je weet nooit, misschien in de verre toekomst :)
Dat was alles zo'n beetje wel over de geschiedenis van deze strip.. ik hoop dat de strip je bevalt(/beviel).

CHARACTERS

In de originele versie van deze strip gebruikte ik veel, en allemaal naamloze, verschillende figuren. In de digitale versie zijn er maar een aantal overgebleven. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje, ook al verschenen sommigen maar in één plaatje ooit.

CHARACTERS DIE NOOIT IN DE DIGITALE VERSIE VERSCHENEN:

Toch al met al niet slecht.. 50% van de figuren heeft de overgang naar digitaal overleefd *grijns*.